Locatie Bruggertstraat

Een hackathon is een manier om onder hoge druk, in korte tijd, een heleboel oplossingen te bedenken voor een opdracht vanuit een bedrijf of instelling. Dit jaar was de opdracht: ontwerp voor kinderen met Cerebrale Parese een stuk speelgoed waarbij beide handen gebruikt móeten worden om met het speelgoed te kunnen spelen. De opdrachtgever was Onderwijscentrum het Roessingh.

De leerlingen kregen, in teams van 6 personen, tot 14.30u de tijd om aan de slag te gaan met een ontwerp. De groepen bestonden uit leerlingen uit klas 1 en 2 of klas 3 en hoger. De middag werd afgesloten met een presentatiemarkt voor leerlingen en ouders. Daar werden alle ideeën en prototypen gepresenteerd en liep de jury langs om alle ontwerpen te beoordelen. Met dit jaar ook een kinderjury! Deze bestond uit 4 kinderen met Cerebrale Parese. Wie beter om de ontwerpen te beoordelen dan de doelgroep zelf. De succesvolle hackathon werd afgesloten met een prijsuitreiking.

IMG-20240216-WA0004.jpg
Een groepje uit de 1e klas won met hun zelfbedachte auto die bestuurt kan worden met twee handschoenen: 1 voor het sturen en 1 voor de snelheid + voor- en achteruit. Gefeliciteerd Tymon, Elianne, Lieke, Lynne, Judith en Thomas!
Hackathon-2324-089.jpg
De winnaars uit de bovenbouw zijn Fabian, Femke, Kyro, Dennis, Norèll en Minke. Zij hebben een schietspel met een katapult ontworpen, een soort levend Flappy Bird. Super tof! Gefeliciteerd. 🥳

De opdracht

De Bonhoeffer leerlingen zijn aan de slag gegaan voor opdrachtgever het Roessingh om een stuk speelgoed te ontwikkelen voor kinderen met Cerebrale Parese. Door een aangeboren beschadiging in de hersenen hebben deze kinderen een hand of arm die niet volledig functioneert. Ze zitten op het Roessingh in de zogenaamde Piratengroep, waarin ze spelenderwijs hun handen trainen. Deze piratengroep heeft behoefte aan spellen/speelgoed waarbij het voor de kinderen noodzakelijk is om beide handen tegelijk te gebruiken tijdens het spelen (zodat ze niet kunnen sjoemelen en hun slechte hand negeren)