Locatie Bruggertstraat

Verrast was ze niet, maar voelde zich wel gevleid door het bezoek van Ron Zwerver: voormalig record international (463 caps) met Olympisch goud in Atlanta 1996 en nu op bezoek bij Petra Petzinger. Zwerver was bij de Hengelose trainer/coach en docente Lichamelijke Oefening aan het Bonhoeffer College Bruggertstraat te Enschede op 7 november aanwezig bij een training van de C-jeugd. De voormalige eredivisiespeelster van tegenwoordig Friso Sneek en Sudosa/Desto geeft met veel passie training aan de jeugd aldaar.

Volleybaltalent
Ron Zwerver was getriggerd door het feit dat er onder de supervisie van Petzinger op de school zoveel volleybaltalent tot ontplooiing komt en wilde graag een kijkje nemen. “Ron heeft mij benaderd en gevraagd of hij eens langs mocht komen bij mijn trainingen aan onze jeugd. Dat moest bij mij toch wel even landen want nota bene mijn jeugdidool komt langs”, lacht ze.

Trainersstaf Jong Oranje
Op vrijdagmiddag wordt er eerst getraind met brugklassers, die we enthousiast willen maken voor het spelletje, daarna met de B- en C-jeugd. “Voor beide lichtingen hebben we nu 12 mensen” zegt ze niet zonder enige trots. Inmiddels stroomt een aantal van de jeugd door naar de nationale jeugdteams want bij de Pré Jeugd Oranje zitten Michael Jansen, Joep Sjoers en Freek Venema, terwijl Xander Bomert bij Jeugd Oranje traint. Voor Petzinger overigens ook geen onbekend terrein meer, want sinds vorig jaar is zij verbonden als trainer bij de jongens van Jong Oranje, waar ze samen met Guido Görtzen en Johan Verstappen de trainersstaf vormt.

WK Belgrado
Het schoolvolleybal legt de school blijkbaar geen windeieren. “We vaardigen een C,B en A-team af naar het NJOK, gaan naar Open en Gesloten Club en als ze zestien zijn mogen ze naar het WK”. Vorig jaar was Petzinger verantwoordelijk voor het team dat naar het WK in Brazilië mocht en komend jaar wordt er een ploeg afgevaardigd naar het WK in Belgrado waar de lichting van 2006/2007/2008 de eer van de school mag hoog houden.

Volleybaltwinkeling
“Daar kunnen we met zijn allen alleen maar trots op zijn”, zegt Petzinger met volleybaltwinkeling in haar ogen. Ook Ron Zwerver was geïmponeerd door de trainingssessies. “In Amerika waar men pretendeert de kennis in huis te hebben zouden ze heel blij mogen zijn met iemand als Petra Petzinger,” liet hij zich naderhand ontvallen.

Volleybal in mijn DNA
“Als je volleybal leuk vindt, mag je talent ontwikkelen en daar krijg ik energie van”, aldus de LO-docente die naast haar werkzaamheden aan het Bonhoeffer College te Enschede ook de nationale en internationale verrichtingen op volleybalgebied op de voet volgt. “Volleybal zit in mijn DNA”, besluit de enthousiaste trainer/coach annex gymdocente.

Auteur: Koos Nederhoed

Foto: Petra Petzinger