Locatie Bruggertstraat

Op 23 januari namen wij voor de vijfde keer met tien derdeklassers deel aan de MINT-projectdagen. (MINT staat voor de vakken Mathematik, Informatik, Naturwissenschaften und Technik.)

Geleid door een kundig en didactisch ervaren Duits team werd er in Duits-Nederlandse koppels op kasteel Raesfeld (in de buurt van Borken) gewerkt aan technische proeven. Onze Duitse partner-leerlingen kwamen weer van het Gymnasium Laurentianum (Warendorf).

In het voortraject waren de leerlingen al talig voorbereid, zowel sociaal als technisch-inhoudelijk. De voertaal was Duits. De leerlingen van Laurentianum (9. Klasse, ons derde jaar) spraken geen Nederlands (en gingen daarom soms over op Engels). Overigens kunnen leerlingen in Warendorf in het vierde jaar (10. Klasse) Nederlands kiezen. Na twee jaar spreken ze het vloeiend en kunnen een boek als ‘de Aanslag’ van Harry Mulisch met gemak lezen. Waarbij wel aangetekend moet worden dat ze vier uur Nederlands in de week hebben.

MINT-2.jpg

Eerst kregen we een rondleiding door een deel van het kasteeltje. Hier werd vooral stilgestaan bij het vakmanschap waarmee 350 jaar geleden de zoldervloeren en het dak (120 meter lang!) waren geconstrueerd: al het hout met de hand gezaagd; in de werkplaats indertijd in elkaar gezet; gecodeerd, gedemonteerd en als een bouwdoos op locatie in elkaar gezet. De hand van de mens is nog zichtbaar in de zaagsneden; alles is nog functioneel dankzij duurzame materialen en …. goed onderhoud. Kern van de boodschap van de gids: besef dat achter alles van kwaliteit generaties vakmanschap en een interessant verhaal zit.

Vervolgens deden we een gezelschapsspel: een variant van ‘mens erger je niet’ met kleine opdrachtjes. De stemming kwam er pas echt in tijdens de warme maaltijd in een restaurantje op het kasteelterrein. Hierbij waren onze Jolien en de Laurentiaanse ‘Zoey’ duidelijk de gangmaaksters. (Wn het thema ‘jongens’ de katalysator!)

MINT-1-verkleind.jpg

Na het eten maakten de Duits-Nederlandse koppels na enige instructie cosmeticaproducten. Motiveren was daarbij niet nodig. Vol ijver werd gemengd, gewogen, gekoeld en verwarmd; geuren en kleuren beoordeeld. Trots nam ieder de eigen gemaakte zeep, huid crème en douchgel mee naar huis.

Al met al een geslaagde dag.