Locatie Bruggertstraat

Ervaringen

De oud-journalist vertelt over zijn werk als journalist. Hij vertelt over de verschillen in het schrijven van nieuwsberichten vroeger en nu. Ook diverse hulpmiddelen, zoals de dictafoon en de typemachine, worden besproken en getoond. De redactie kijkt verbaasd naar deze ‘ouderwetse’ voorwerpen.

Dolf Ruesink vertelt enthousiast over zijn ervaringen. Het interviewen van George Michael, de verslaglegging van de vuurwerkramp en het bijzijn van de kroonwisseling in 2013. De redactie stelt veel vragen.

Aan de slag

We gaan aan de slag met de kop van een nieuwsbericht. Wat zijn de eisen aan een goede kop? Hoe maak je een kop zo aantrekkelijk mogelijk? We oefenen met actueel nieuws. Ook horen we dat de redactie van dagbladen speciale koppenmakers hebben, maar dat dit door de komst van nieuwe media aan het veranderen is. Websites worden het meest ingezet, gevolgd door sociale media en dan de kranten.

Adviezen van een vakman

Een van de redactieleden vraagt naar tips voor bruggertsnuggertnieuws.com. De ervaren journalist geeft aan dat de site overzichtelijk is, aansprekende koppen heeft, maar dat het belangrijk is dat je actueel blijft en goed kijkt welke onderwerpen je aanbiedt. Ook moet een journalist gebruik maken van meerdere bronnen, hoor en wederhoor. De plaatsing van het nieuws moet zo snel mogelijk, het werken met deadlines werkt. En dit allemaal terwijl de redactie van de digitale schoolkrant gewoon les heeft, huiswerk moet maken en sport.

Reclame

De belangrijkste reclame voor een krant of in ons geval de digitale schoolkrant is de inhoud. De redactie moet zich onderscheiden in de inhoud en unieke en bijzondere nieuwsberichten aanbieden. Als er inhoudelijk interessant nieuws wordt geboden, blijven lezers terugkeren. Daarnaast kun je reclame maken.

Een van de redactieleden, Rick Arentsen, wint een Mp3-speler, omdat hij kan inschatten hoeveel nieuwsberichten Dolf Ruesink heeft geschreven (24.000 nieuwsberichten). De redactie sluit de workshop af met de woorden ‘Interessant, veel nieuwe ideeën en bruikbare tips. We hebben zin om te gaan schrijven.’