Locatie Bruggertstraat

Paul Groos, professioneel verhalenverteller en classicus verbonden aan het Stedelijk Gymnasium in Nijmegen, verzorgde het ochtendprogramma.

In een uur durend verhaal nam hij de leerlingen uit 1 en 2 Gym ademloos mee in de mythe van Orpheus. Middels een raamvertelling liet Paul Groos Orpheus verschillende mythes vertellen waarin de liefde centraal staat.

Aansluitend verzorgde Paul Groos de workshop de mythe verteld voor 1Gym.

Zonder pen en papier liet hij de klas een compleet nieuwe, maar vooral eigen versie van de mythe Daphe en Apollo bedenken. De leerlingen maakten op deze manier kennis met verhaal- en verteltechnieken. Binnen twee uur werden er 27 versies van de mythe bedacht en verteld.

In de weken voorafgaand aan de Gymnasiumdag hebben de leerlingen in groepjes een moderne versie geschreven van de mythe Orpheus en Euridyce.

Van deze versie hebben ze een filmscript geschreven. Dit script diende als uitgangspunt voor de workshop die 's middags werd gegeven door kunstenaars van Tetem. In de Museumfabriek hebben de leerlingen hun versie van Orpheus gefilmd en bewerkt waarbij ze de regels van de klassieke tragedie in acht moesten nemen.

Het resultaat 7 moderne, soms futuristische versies van de mythe Orpheus.

De leerlingen kijken terug op een zeer geslaagde dag, waarbij duidelijk is geworden dat de klassieke oudheid nog steeds heel modern kan zijn.