Locatie Bruggertstraat

DE IDEALE BURGER

Verslag van het bezoek aan het Rijksmuseum

“Willen jullie langskomen in het Rijksmuseum in Amsterdam?” vroeg Merel Brugman, verkozen tot beste leraar van het jaar in het MBO en nu werkzaam in het Rijksmuseum, vorige week.
Natuurlijk gingen we in op deze uitnodiging. We hadden mevrouw Brugman geïnterviewd voor ons gymnasiumproject over goed burgerschap. Wij, Kick Memelink en Kristel Boer hadden samen met Rebekka Loonstra en Mitchel Knol de doelgroep beeldende kunst gekregen. We moesten met mensen interviews houden om hun mening over goed burgerschap te krijgen. Daarom hadden we mevrouw Brugman geïnterviewd.

11 december was het zover: we gaan naar het Rijksmuseum! Na 2 uur rijden komen we aan in onze hoofdstad en we zien het Rijksmuseum en verheugen ons erop om mooie kunst te zien. We kwamen binnen en we hadden afgesproken bij de balie in de centrale hal en daar kwamen we elkaar tegemoet. Natuurlijk hadden we een klein cadeautje voor haar om haar alvast te bedanken voor de rondleiding. We liepen eerst naar de eregalerij waar ons de geschiedenis werd verteld. Het was een super mooie zaal die erg leek op een katholieke kerk en daar was de koning in de 16e eeuw niet blij mee; dus kwam hij toen niet naar de opening. In de jaren zestig van de vorige eeuw was het in om alles in een museum heel saai te maken, zodat alle aandacht uitging naar de kunstwerken.

Inmiddels is dat weer helemaal gerestaureerd. Alles is weer helemaal gemaakt zoals vroeger. Weer op precies dezelfde manier geschilderd als toen. Het schilderwerk is gedaan door MBO-studenten, wat supergaaf is, want dan kan je gewoon zeggen dat je iets hebt geschilderd in het Rijksmuseum!
In de eregalerij was de vloer ook super mooi. Het gaat allemaal om het leven; dus stonden ook de sterrenbeelden op de vloer.

Rijksmuseum-1.jpg

Daarna kwamen we aan bij de zaal waar ook de Nachtwacht hangt. Aan het eind van de gang kan je de Nachtwacht al zien hangen! Maar we gaan eerst naar het Melkmeisje. In het echt is hij nog mooier dan op de foto’s. Wist je dat het melkmeisje een eigen koffertje heeft van Louis Vuitton? Dat is er omdat het schilderij soms uitgewisseld wordt over de hele wereld! Zo wordt hij niet beschadigd en er gaan altijd drie mensen mee van het Rijksmuseum voor alle zekerheid. Daarna kwamen we aan bij het huishouden van Jan Steen. Deze kunstenaar illustreerde hoe het niet moest in het huishouden.
We kwamen in een helemaal donkere kamer met een glazen vitrine met maar één lichtbron en die kwam van boven en scheen precies op een beker: de allernieuwste aanwinst van het Rijksmuseum! Het is de koninklijke schat: een beker van massief goud, die als de grootste schat ooit wordt gezien. Vervolgens kwamen we bij het hoogtepunt van het museum: de Nachtwacht. Deze werd voorbereid om gerestaureerd te kunnen worden door Akzo Nobel. We kregen alle details te horen over het schilderij van mevrouw Brugman. Weet je bijvoorbeeld al dat bij het schilderij, dat in het Rijksmuseum hangt, de zijkanten er af zijn gehaald? Deze zijn nog steeds niet terechtgekomen. En weet je ook dat er op het schilderij ergens drie kruizen staan als het symbool van de kracht van Amsterdam? En weet je dat het meisje waarschijnlijk de jongere vrouw is van Rembrandt, Saskia, die dat jaar was overleden? Weet je ook dat het schilderij zo donker is omdat hij rouwde vanwege zijn vrouw? Weet je dat het meisje een kip vast heeft?

Weet je waarom het schilderij naast de Nachtwacht minder waard is, maar volgens heel veel mensen in die tijd veel mooier was? Bekijk het maar eens!


Weet je het al? Het komt doordat het schilderij op de rechter foto iedereen geposeerd staat. In die tijd was dat heel mooi en belangrijk dat iedereen heel goed in het licht stond en er mooi op stond, want daar betaalden ze immers voor. Bij de Nachtwacht was dat niet zo en dat betekende eigenlijk ook meteen het einde van de carrière van Rembrandt, omdat niemand meer zijn schilderijen wilde, want waarom zou je bakken met geld betalen als je er helemaal niet goed op staat!

Op het einde gingen we nog naar de echte bekende bibliotheek. Dat was heel mooi en gaaf. Het enige nadeel was dat je wel stil moest zijn vanwege de werkende mensen in de bieb. Weet je ook dat er een kilometer aan boeken staat en ik de kelder nog eens vijf kilometer?

Dit was al het einde van de rondleiding, maar het was echt heel leuk en leerzaam!

Heel erg bedankt Merel Brugman!

Kick Memelink & Kristel Boer

11-12-19

Rijksmuseum-2.jpg