Locatie Bruggertstraat

Hoe kun je van het Stationsplein in Enschede een veilige en aantrekkelijke plek maken? Over die vraag hebben 60 Technasiumleerlingen van Bonhoeffer College locatie Bruggertstraat zich de afgelopen 8 weken gebogen. Op vrijdag 13 april presenteerden zij hun creatieve oplossingen aan wethouder Eelco Eerenberg en opdrachtgever Stadsingenieurs & Ontwerp Enschede.

Wanneer een reiziger station Enschede uitloopt voelt hij zich gedesoriënteerd; waar is de Oude Markt, het ziekenhuis of de Primark? Wat is de route naar Saxion? En hoe kom ik daar op een veilige manier? Daarnaast zijn winkels niet makkelijk te bereiken en kunnen slechtzienden maar moeilijk hun weg over het plein vinden. Bovendien straalt het plein weinig sfeer en veiligheid uit. Technasiumleerlingen (2e klas havo, atheneum en gymnasium) van Bonhoeffer College locatie Bruggertstraat kregen daarom van landschapsarchitect Marina Eenschoten van Stadsingenieurs & Ontwerp Enschede (advies- en ingenieursbureau van de gemeente Enschede) de opdracht om het Stationsplein te verbeteren zodat deze plaats onderdeel kan worden van een veiliger en aantrekkelijker centrumgebied.

Infographic, moodboard en 3D-ontwerp

Na een rondleiding over het Stationsplein, verzorgd door projectleider Jaap Batenburg, gingen de Technasiumleerlingen begin februari in teams van vier leerlingen aan de slag met de opdracht. Hiervoor moesten zij een profielschets maken van alle mogelijke gebruikers van het plein, een infographic van de verschillende verkeersstromen, een moodboard van het ideale Stationsplein, een Programma van Eisen voor het nieuw te maken Stationsplein en een voorlopig ontwerp. Naar aanleiding van het voorlopig ontwerp en feedback van de opdrachtgever hebben de leerlingen een definitief 3D-ontwerp gemaakt. Deze 3D-ontwerpen presenteerden zij op vrijdag 13 april tijdens een speciale presentatiemarkt aan wethouder Eelco Eerenberg en Stadsingenieurs & Ontwerp Enschede.

foto10.jpg
Wethouder Eelco Eerenberg in gesprek met leerlingen Technasium

Projectmatig werken

“Het mooie van dit project is dat onze leerlingen oplossingen zoeken voor een echt bestaand probleem”, vertelt Technasium-docent Erwin Konink. “Ze leren door samen te werken in teams creatieve oplossingen te bedenken en dit dan weer op overtuigende wijze te presenteren aan de opdrachtgever. En met hun ideeën wordt ook echt iets gedaan. Dat is waar het bij ons Technasium om draait: in teamverband projectmatig werken aan actuele bèta technische opdrachten uit de praktijk.”

Bekijk hier de foto's van de presentatiemarkt. (je dient hiervoor in te loggen op MijnBonhoeffer).

Bekijk hieronder de video van RTV Oost:

Leerlingen van onze schoolkrant 'Bruggert Snuggert' hebben onderstaand verslag gemaakt:

Presentatiemarkt ‘Herinrichting Stationsplein’

Op vrijdag 13 april 2018 hebben de leerlingen van de tweede klas Technasium van het Bonhoeffer College Bruggertstraat een presentatiemarkt gehouden. Dit was de afronding van het project: ‘Herinrichting van het stationsplein’. Deze opdracht ging over het stationsplein van Enschede waarbij verschillende problemen zijn geconstateerd. Het plein is erg gevaarlijk door verschillende verkeersstromen die elkaar kruisen, maar het wordt ook als lelijk beschouwd. Het is ook onduidelijk voor toeristen waar hartje Enschede nou precies is. Deze toeristen gebruiken Google Maps, maar deze leidt de mensen niet via de winkelstraat. Op deze presentatiemarkt werden de uiteindelijke ideeën getoond van en door de leerlingen.

Genodigden presentatiemarkt

Voor deze presentatiemarkt werden diverse partijen uitgenodigd. Zo waren de ouders van de leerlingen aanwezig, de voorzitter Centrale Directie van het Bonhoeffer College (Jan van Schilt), de wethouder (Eelco Eerenberg) en de landschapsarchitect (Marina Eenschoten).

Mening genodigden

De opdracht is bij de Gemeente Enschede begonnen door middel van een bezoek aan het Stadskantoor. De leerlingen hebben hier erg lang aan gewerkt. De leerlingen zijn dan ook erg trots op het eindresultaat, zo vertelt Sophia Su ons: ‘Ik heb erg hard aan het idee gewerkt en vind het dan ook erg mooi geworden.’ Toen wij vroegen waar ze het meest trots op was, vertelde ze ons dat het de panda was. Ook Kevin Mul vond het een leuke opdracht, vooral omdat het een praktische opdracht was. Hij was erg trots op het geheel. Levine Visscher wist ons te vertellen dat het een leuk project was, maar ze vond het vooronderzoek erg lang duren waardoor er weinig te tijd was om te ontwerpen. Zij vindt het erg leuk dat hun ontwerp een eyecatcher heeft en het plein erg groen en met veel kleur wordt.

Ook hebben we om de mening van de wethouder gevraagd. Deze vertelde ons: ‘Ik vind het plein van nu erg lelijk. Het plein is de eerste indruk wat treinreizigers van Enschede krijgen.’ Maar toen wij vroegen naar de ideeën vertelde hij ons: ‘Ik vind niet een idee het beste. Ik zou graag de elementen willen combineren.‘ Zo viel hem op dat er veel groen werd gebruikt. Maar hij vond de ideeën ook heel creatief.’

Ook vroegen we naar de mening van een ouder: Freek van Oenen. Hij vindt het een erg goed project. Hij vond het dan ook erg goed wat de leerlingen hebben gedaan. Hij hoopt dan ook dat deze ideeën worden gebruikt.

Jan van Schilt heeft ook zijn mening gegeven. Hij vertelde ons dat hij de ideeën erg creatief en inspirerend vond. Hij vond ook dat erg goed rekening gehouden werd met de verschillende aspecten. Hij is dan ook erg trots op de leerlingen.