Locatie Bruggertstraat

Paarse vrijdag wordt elk jaar georganiseerd door het GSA (Gender & Sexuality Alliances). Scholieren (en gelukkig ook heel veel leraren) dragen dan paars om hun solidariteit te tonen aan LHBT-ers. Maar waarom is deze dag zo belangrijk? Hebben we in Nederland niet al jarenlang gelijkheid? Dat klopt, maar in de praktijk gaat het vaak anders. Er zijn namelijk nog heel veel LHBT-ers die bang zijn om voor hun identiteit uit te komen. Ze denken dat ze dan anders behandeld worden of dat ze in de steek worden gelaten door de mensen om wie ze geven. Homoseksualiteit wordt namelijk vaak beschouwd als ‘anders zijn dan de rest’.

Door paarse vrijdag te vieren staan we stil bij de problemen die LHBT-ers dagelijks meemaken. Het onderwerp wordt dan in de les besproken en dan leer je pas hoe moeilijk het kan zijn om LHBT-er te zijn in onze samenleving. Het doel is om te laten zien dat het hartstikke normaal is om iets anders dan hetero of cisgender te zijn. Je bent misschien een beetje anders, maar dat maakt jou als mens juist uniek. Niemand kan dat van je afpakken!

Bij ons op school werd paarse vrijdag ook weer gevierd. In het atrium hingen allemaal paarse vlaggetjes en een grote regenboogvlag. Er was muziek en er werden paarse cupcakes verkocht in de kantine, die na tien minuten alweer op waren! Mensen deden hun paarse kleding aan en voor de mensen die niks paars hadden, waren er paarse armbandjes te krijgen bij de kantine, conciërge en mediatheek. Al met al was het een vrolijke en kleurrijke dag, die onze school iets meer een veilige plek heeft gemaakt voor LHBT-ers.