Nieuws

10 april 2017

Winnaar INESPO 2017

Technasiumleerlingen Isa, Sarah, Bram en Myrthe hebben op zaterdag 8 april de eerste prijs gewonnen tijdens de Duurzaamheidsolympiade INESPO in Utrecht.

De 4 vwo leerlingen Isa de Haan, Sarah Dahoe, Bram Bats en Myrthe van de Velde  bedachten in opdracht van Texperium in Haaksbergen een manier om glasvezel terug te winnen uit afgedankte wieken van windmolens en sleepten daarmee een reis naar Pittsburg (VS) in de wacht.

Reis naar Pittsburg

De prijs betekent dat de vier leerlingen in mei 2018 hun werk mogen presenteren op een vergelijkbare duurzaamheidsolympiade, maar dan wel de grootste ter wereld: INTEL-ISEF in Pittsburg in de Verenigde Staten. De jury loofde het project van de Bonhoeffer leerlingen om het complete beeld dat ze gegeven hebben, en omdat ze verder gedacht hebben dan de eerste voor de hand liggende duurzaamheidsoplossingen. Dus niet alleen aan windmolens denken, maar ook wat daarmee gebeurt als deze zijn afgedankt. Op dit moment lukt het de leerlingen om glasvezel terug te winnen door het hars en de verharder op te lossen. De volgende stap in hun onderzoek is om ook de hars en de verharder terug te winnen uit het oplosmiddel.

Negende editie INESPO

INESPO (International Environment Sustainability Project Olympiad) is dé internationale duurzaamheidsolympiade die jaarlijks in Nederland gehouden wordt. Zaterdag 8 april vond de olympiade voor de negende keer plaats in het duurzame gebouw van a.s.r. in Utrecht, waar ruim 150 leerlingen van 20 verschillende scholen uit heel het land hun oplossingen voor actuele milieuproblematieken lieten zien. Na de officiële opening met o.a. Loco-Commissaris van de Koning Jacqueline Verbeek-Nijhof en juryvoorzitter prof. dr. Jacques Reijniers, was het de beurt aan de leerlingen om hun oplossingen voor verschillende duurzaamheidsvraagstukken te presenteren. Met kans op prijzen naar o.a. de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Denemarken, stond er veel op het spel.

Winnaars 2017

Na een intensieve middag was het de tijd voor de jury om de winnaars van dit jaar bekend te maken. Dat werd gedaan door onder andere Herman Wijffels, Alaattin Erdal van Stichting Cosmicus en de juryvoorzitter Jacques Reijniers. De prijzen vielen als volgt:

• De 6e prijs naar Luxemburg ging naar Calvijn College uit Goes, met het project ‘Nuclear wast’.
• De 5e prijs naar Denemarken ging ook naar Calvijn College uit Goes, met het project ‘Pranimals’.
• De 4e  prijs naar Italië ging naar GSG Leo Vroman, met het project Crack Attack’.
• De 3e prijs naar Engeland ging naar Fons Vitae Lyceum, met het project ‘The future-All-Weather Graphene Solar Panel’.
• De 2e prijs ging naar de VS ging naar ’t Atrium ‘Antioxirice’.
• En de winnaar van INESPO 2017 is het Bonhoeffer College, met het project ‘Recyclen van glasvezel’.


Technasiumleerlingen (vlnr) Bram Bats, Myrthe van de Velde, Sarah Dahoe en Isa de Haan winnen Duurzaamheidsolympiade INESPO.
Terug naar nieuwsoverzicht
Share