Nieuws

11 april 2017

Expeditie China

Na maanden van intensieve voorbereiding vliegen maandag 17 april 22 leerlingen van het Bonhoeffer College naar China.

Na het eerdere bezoek van de Chinese Highschool #15 aan Enschede in 2014 bezoeken de leerlingen van de locaties Van der Waalslaan en Bruggertstraat nu de Enschedese Zusterstad Dalian. In het reisprogramma van 10 dagen is kunst het centrale thema. Een journaliste van NWSRoom Enschede reist mee en brengt dagelijks verslag uit van de belevenissen van de leerlingen.

Kunstonderwijs op een hoger plan

De 22 leerlingen (4 mavo, 4-5 havo, 4, 5-6 vwo) die deelnemen aan de uitwisseling zijn geselecteerd op basis van hun portfolio en speciaal gemaakt werk voor deze uitwisseling. Aan deze wedstrijd hebben ook leerlingen en studenten van buiten het Bonhoeffer College meegedaan. Daarom gaan ook een student van Saxion en twee leerlingen van het Etty Hillesum Lyceum uit Deventer mee. Basis voor de reizen en samenwerking is een eerder gesloten overeenkomst tussen beide scholen. Deze past in de visie van beide scholen dat internationale samenwerking een vruchtbare bodem is om het onderwijs op een hoger plan te brengen. 

Gerenommeerde school

Het programma in Dalian is gericht op beeldende kunst. De leerlingen gaan met elkaar tekenen en schilderen en dit in gezamenlijkheid exposeren op Highschool # 15. Op deze gerenommeerde school staat de helft van het aantal lessen in het teken van "fine arts". De school is de enige in China met dit profiel. Met name de ambachtelijke wijze van tekenen, een bijna perfecte weergave van de werkelijkheid, staat op een zeer hoog niveau. De bijdrage van de Nederlandse leerlingen bestaat juist in het creatief verbeelden van de werkelijkheid. 

Van elkaar leren door samen aan de slag te gaan

De leerlingen volgen niet alleen lessen op school, maar gaan ook samen aan de slag op het platteland van China. In Dalian verblijven zij in gastgezinnen. “Hierdoor krijgen ze een heel goed beeld van het dagelijkse leven in het moderne China. De leerlingen gaan door deze reis veel van elkaar leren. Niet alleen op het gebied van de beeldende kunst maar ook van elkaars leefwereld”, zegt Hans Hampsink, afdelingsleider bovenbouw vwo van het Bonhoeffer College. In Dalian brengen de leerlingen een bezoek aan het museum Moderne Kunst Dalian, samen met drie studenten van de AKI die daar momenteel een half jaar stage lopen. Voordat de groep afreist naar Dalian wordt eerst wereldstad Beijing aangedaan. Daar maken zij kennis maken met de Chinese taal en cultuur. Ook dit programma staat in het teken van beeldende kunst, bijvoorbeeld met een workshop kalligrafie in de kunstwijk 798. Er is ook tijd voor een bezoek aan de Chinese muur en de Verboden Stad van de Chinese keizers. 

TV-programma ‘Groeten uit Dalian’

De expeditie naar China is te volgen vanuit Enschede, Verslaggever Jadrike Boels van NWSROOM Enschede reist mee met de leerlingen naar China en brengt dagelijks verslag uit met vlogs en berichten. Zo laat zij zien hoe het er in China aan toe gaat op school en thuis. De vlogs zijn dagelijks te zien op alle lokale zenders in Twente. Op TV Enschede is dat na het nieuws om 18.10 uur met elk uur herhaling. Ook komen de vlogs op de website van TV Enschede FM, de facebooksite en de website van de Tubantia.

Bekijk hieronder 'Groeten uit Dalian' van Jadrike Boels: Terug naar nieuwsoverzicht
Share